Slovenské lyžiarske múzeum v Podkoniciach

Slovenské lyžiarske múzeum Zdroj: Obec Podkonice

Slovenské lyžiarske múzeum v Podkoniciach, neďaleko Banskej Bystrice, je jedinečným miestom, ktoré dokumentuje bohatú históriu slovenského lyžovania.

História a význam múzea

Múzeum bolo slávnostne otvorené 1. septembra 2007 za prítomnosti významných osobností slovenského lyžovania, ako sú Jana Gantnerová-Šoltýsová a Katarína Gálfyová. Toto múzeum vzniklo nielen na reprezentáciu obce Podkonice, ale aj na podporu vidieckeho cestovného ruchu.

Expozície a exponáty

Múzeum ponúka návštevníkom pohľad na lyžiarsku históriu za posledných 130 rokov. V štyroch miestnostiach a schodišťovom priestore sa nachádza 650 exponátov lyží, lyžiarskych palíc a 85 párov lyžiarskych topánok. Okrem toho tu nájdete fotogalériu a textovú dokumentáciu z významných lyžiarskych podujatí. Nechýbajú ani trofeje a poháre, ktoré pripomínajú úspechy slovenských lyžiarov.

Slovenské lyžiarske múzeum Zdroj: Obec Podkonice

Unikátne priestory a exponáty

V suteréne múzea sa nachádza skalná miestnosť klenbového typu s drevenou podlahou, kde sú vystavené historické krňačky a sánky, ktoré sa používali na prepravu dreva a zábavu detí. Taktiež tu nájdete snežnice, ktoré sa v minulosti využívali na pešiu chôdzu po snehu. Schodišťom sa dostanete do drevenej miestnosti, kde sú vystavené storočné drevené lyže a výstavné skrine so znakmi lyžiarskych osobností z obdobia Rakúsko-Uhorska.

Preteková a amatérska miestnosť

Preteková miestnosť ponúka pohľad na lyže a fotodokumentáciu významných slovenských a svetových lyžiarov, ako sú Ingemar Stenmark a bratia Mahreovci. Medzi exponátmi sú aj lyže Jany Gantnerovej-Šoltýsovej, na ktorých reprezentovala Československo na olympiáde v Sarajeve. Amatérska miestnosť obsahuje lyže, ktoré sa približovali k pretekovým, a vzácne trofeje zo slovenských podujatí.

Záver a návšteva múzea

Slovenské lyžiarske múzeum v Podkoniciach je miestom, ktoré sprítomňuje ducha lyžovania minulých rokov. Aj keď neprináša finančný výnos, jeho hodnota spočíva v zachovaní časti našej histórie pre budúce generácie. Ak máte záujem o návštevu, kontaktujte pána Igora B. Martinca na telefónnom čísle 0907 142 135. Nechajte sa uniesť históriou a objavte krásy slovenského lyžovania v tomto jedinečnom múzeu.